Circulair bouwen

HHVC Bouwmaterialen-3

Het Hof wordt een fysieke proeftuin voor de circulaire economie. Op alle vlakken experimenteren wij met het terugbrengen van afval – en reststromen. Het Hof wil inzetten op een zo breed mogelijke duurzame ontwikkeling; van energiesystemen en bouwmethode tot een groen en gezonde stad voor iedereen.

Op deze 10 manieren is Het Hof circulair:

  1. Bijna 90% van de materialen is hergebruikt: alle gevelbekleding, de isolerende buitenwand-opbouw, betonnen draagconstructie, kolommen van spoorrails, de  raam-deurkozijnen, trap, kabelgoten, verlichting, interieurinrichting.
  1. Als allereerste plek in Nederland een betonnen donorskelet uit een slooppand implementeren als dragende constructie elementen.
  1. Demontabel, flexibel en modulair te bouwen, zodat ook achteraf elementen hergebruikt kunnen worden.
  1. Beperken van materiaalgebruik; verbruiken van zo min mogelijke materialen en deze zo onderhoudsarm mogelijk toepassen door slim ontwerpen en bouwen.
  1. Efficiënt ruimtegebruik (dubbelgebruik functies / minimale verkeersruimte: ontsluitingen via de binnentuin)
  1. Toepassen van maximaal natuurlijke daglichttoetreding (min. 60% transparante gevels richting tuin) en daardoor beperken lichtbronnen.
  1. Toepassen duurzame energiesystemen: zonnepanelen op het dak van de werkplaats waarvan alle paviljoens van stroom worden voorzien. In combinatie met een vloerverwarming systeem op een warmtepomp.
  1. Groen en Gezond te bouwen: door de opzet van het Hof rondom openbare , klimaatadaptieve binnentuin met mogelijkheid voor stadslandbouw en biodiversiteit. Verder zullen groene daken en gevels worden toegepast.
  1. Watersysteem: Regenwateropvang in de tuin gebruiken ten behoeve van toiletspoeling en bewatering tuin.
  1. Door samen met de eindgebruikers te bouwen vanuit de Coöperatie: wij bouwen het casco en zij zelf de afbouw van de gevels. Betrokkenheid en inmenging is daardoor groot en hierdoor ontstaat een duurzame ontwikkeling.

Namens het Hof struint Upcycle Expert Vincent Schoutsen stad en land af op zoek naar tweedehands maar goed te gebruiken bouwmateriaal dat we kunnen inzetten bij de bouw van Het Hof.

Wij zijn op zoek naar grote hoeveelheden materiaal: houten balken (>3 meter), sandwich panelen, kozijnen (in alle soorten & maten), glazen schuifpuien, een buitentrap, glazen kas, oude dakpannen, noem maar op!

Als je als bedrijf of particulier nog materiaal ter beschikking hebt dat wij kunnen gebruiken ten gunste van Het Hof, horen we dit natuurlijk graag: stuur een mailtje naar simone [at] hofvancartesius.nl